Utveckling av metod för temperaturkompensering för optiska komponenter baserade på vätskekristaller

LC-Tec Displays AB

Teknik Natur

Bakgrund

LC-Tec utvecklar avancerade optiska komponenter baserade på vätskekristaller. Våra produkter används i en bred mängd tillämpningar där man behöver snabb kontroll av ljusegenskaper såsom intensitet eller polarisationstillstånd. Några exempelområden är polarisationsmodulering vid projicering av 3D filmer i biografer, ögonskydd vid lasersvetsning, elektroniska gråfilter för professionell fotografering, smarta solglasögon och polarisationsavbildning för industriellt eller vetenskapligt bruk. För vissa applikationer behöver vi nu ta fram en metod för att kompensera för temperaturberoendet i vätskekristallens egenskaper.

 

Mål

Vätskekristaller är dubbelbrytande vilket innebär att de kan användas för att kontrollera ljusets polarisationstillstånd. En utmaning för vissa applikationer som kräver mycket hög noggrannhet, till exempel elektroniskt kontrollerade färgfilter, är att dubbelbrytningen är temperaturberoende. I princip kan man kompensera för det med extern drivelektronik, men det kräver att temperaturen lokalt på provet är känt. Det här examensarbetet syftar till att utveckla en metod för att in-situ mäta ändringen i materialegenskaperna när temperaturen varierar för att möjliggöra kompensation. Om examensarbetet är framgångsrikt kan den utvecklade metoden komma att implementeras i vissa högprecisionsprodukter.

 

Omfattning

Det här examensarbetet har flera olika utmaningar och vi tror att det innehåller bland annat följande element:

  • Karakterisering av materialen i komponenterna för att hitta lämplig storhet att följa med avseende på temperaturvariationer.
  • Utveckling av metod för att mäta storheten in-situ i komponenten på ett praktiskt implementerbart sätt.
  • Demonstrering i vårt labb av temperaturkompensation med den föreslagna metoden.
  • Utredning hur drivelektronik för temperaturkompensation med den föreslagna metoden skulle kunna designas med tanke på praktiska randvillkor och kostnad.

Det är viktigt att den utarbetade metoden är praktiskt implementerbar och kan introduseras i våra produkter så snabbt och smidigt som möjligt. Därför är det en förutsättning at åtminstone en del av examensarbetet utförs på plats hos oss i Borlänge.

 

Profil

Det här examensarbetet är för dig som har en inriktning mot fysik, mätteknik och/eller elektronik och som tycker att der vore inspirerande att arbeta nära en riktig produkt. Vi ser att du är praktiskt lagd och har en bred teknisk kompetens. Kanske läser du till civilingenjör i teknisk fysik eller elektroteknik eller motsvarande utbildning.

 

Vi ser gärna att det här examensarbetet påbörjas så snart som möjligt. Vänta därför inte med att kontakta oss om du är intresserad.


Sista ansökningsdag
2016-02-15
Genomförs
Löpande
Kontakt
...
Telefon
...
Notera att sista ansökningsdag passerats